Masterclass Herencolbert maken

Het maken van een mannenjasje vraagt oefening en ervaring. De beste manier is om eerst uitgebreid kennis te maken met alle technieken. Daarna met de complete werkvolgorde voordat er verdieping kan plaatsvinden: in pasvorm, in het verwerken van ruiten en dessins, een versie met los binnenwerk (double canvas) of unconstructed. Daarom bestaan masterclasses uit 2 blokken.

De eerste zal de techniek omvatten; de tweede masterclass zal de kennis meer uitdiepen. De focus van de eerste masterclass ligt op het tot in het detail perfect leren maken van een jasje en zal daarom de nadruk leggen op de technische aspecten hiervan.

Een voorbeeld van een aantal technieken die volledige aandacht krijgen zijn: de viltonderkraag, de stofbovenkraag en revers, de schouderpartij en mouwinzet, borst- en klepzakken, voering met binnenzakken en splitverwerking. Daarnaast het volledig beheersen van machinetechnieken en werken in de juiste volgorde. Dit jasje wordt – gezien het tijdsaspect – in een confectiemaat uitgevoerd.

Niveau

Deze masterclass is voor vakmensen die al vaker een eenvoudiger kledingstuk met voering gemaakt hebben: een eenvoudig damesjasje of een jurk die gevoerd is. En de techniekkennis en – hantering en het leren werken in volledige perfectie willen verbeteren.

Het is noodzakelijk ervaring en inzicht in naaitechnieken en patroontekenen te hebben. Het is zinvol om gedurende deze masterclass ruimte te hebben om tussendoor ook te werken aan het stuk. Afhankelijk van de ervaring zal dat ongeveer 1 dag per week zijn.

De tweede masterclass zal uitsluitend beschikbaar zijn voor diegenen die de eerste masterclass gevolgd hebben.

De eerste masterclass wordt aangeboden op 7 dinsdagen van 10.00 tot 16.00 uur. Data 2024: 5 maart, 12 maart, 19 maart, 26 maart, 2 april, 9 april en 16 april 2024. Prijs: 7-daagse masterclass is € 800,- exclusief materialen, exclusief btw.

Het materiaalpakket wordt samengesteld omdat er met een wollen stof en andere professionele materialen en fournituren gewerkt gaat worden. Het verwachte bedrag voor de materialen is rond de € 125,-.

Aantal deelnemers: 4

Masterclass Herenpantalon

Het maken van een mannenbroek gaat verder dan het verwerken van katoenen broeken. Dit vraagt oefening en ervaring. Daarom is deze masterclass dusdanig uitgewerkt dat gedurende het maken alle technische aspecten aan bod zullen komen.

Naast de ingewikkelder geconstrueerde gulpsluiting zullen broekzakken – steekzakken voor, diverse paspelzakken – de tailleband met inleg en antislip, en de zoom worden uitgewerkt. De broek zal in een confectiemaat gemaakt worden zodat ook de werkvolgorde in zijn geheel aan bod kan komen.

Niveau

Deze masterclass is bedoeld voor vakmensen die al vaker een eenvoudiger kledingstuk gemaakt hebben. Die hun techniekkennis, techniekhantering en het leren werken in volledige perfectie willen verbeteren. Het is noodzakelijk ervaring en inzicht in naaitechnieken en patroontekenen te hebben. Zorg ervoor dat er ruimte is om tussendoor aan het huiswerk te werken. Afhankelijk van de ervaring is dat minimaal 1 dag per week.

Deze masterclass wordt aangeboden op 4 vrijdagen van 10.00 tot 16.00 uur. Data 2024: Vrijdag 8 maart, 15 maart, 22 maart en 29 maart 2024. Prijs: 4-daagse masterclass is € 495,- exclusief materialen, exclusief BTW. Het materiaalpakket wordt samengesteld omdat er met een wollen stof en andere professionele materialen en fournituren gewerkt gaat worden.

Aantal deelnemers: 4

Lees ook Chris Ezerman’s blog ‘Laten we ons kleden voor de baan die we in de wereld willen’.men-bw