De laatste paar jaar is er heel wat aan de hand met betrekking tot zakelijk kleedgedrag. De ondersteunende rol van het pak is beduidend veranderd. Recent verschenen diverse artikelen over de teloorgang van het pak, er is verwarring alom. Zelfs The Guardian schreef over glitters: “Een elektrisch blauw jasje met pailletten en een goudleren broek met daarop een funky roze kapsel. Bij advocatenkantoor Vardags wordt het gezien als gepaste kantoorkleding.” Het familierecht-kantoor stelde zijn 120 medewerkers voor om de manchetknopen en zakenpakken die geassocieerd worden met ‘bankiers en makelaars’ te mijden en in plaats daarvan zulke items te dragen.”

Het is een reactie op publicaties over de kleermakersbranche op Savile Row in Londen die sinds de start van de pandemie in zwaar weer gekomen is. Comfortabele thuiskleding was na de uitbraak in 2020 niet aan te slepen, de pakkenmarkt stortte volledig in.

Veel aanbieders zijn meer richting comfortabele kleding gegaan, zoals ongevoerde jasjes, tricots – maar dan gekleed – combinaties en soms als het verplicht is buiten een meeting: dat goede pak.

De noodzaak van het pak werd zelfs zichtbaar tijdens de teloorgang van Sam Bankman-Frieds crypto-bedrijf FTX. In de rechtbank verscheen hij niet in zijn gebruikelijke hoodie, maar volledig in pak.

The Times schreef daarover: “Genoeg van het bluffen. Genoeg van het kunstig gegolfde haar. Genoeg van de Oxford sprezzatura en moeiteloze superioriteit. Dit gaat het niet redden, niet meer. Oftewel: Laten we ons kleden voor de baan die we in de wereld willen. Op die manier zijn we hopelijk de volgende keer dat de een of andere nachtbrakende miljardair in een hoodie ons digitale magische bonen probeert te verkopen, slim genoeg om dit onzin te noemen.

Het is een interessante strijd om de dracht van het pak, maar ook om de betrouwbaarheid die vastgehouden moet worden. Hoe zit dat, hoe past dat, hoe past dat bij de drager, de tijdgeest, de ontmoeting, de boodschap die je te melden hebt en wat nog meer? Is daar een eenduidig antwoord op? Ik denk het niet.

Het is goed te weten dat de outfit je rol onderstreept en accentueert, hoe dan ook. Stevige gesprekken en autoriteit vragen om iets anders dan een rustige dag en collegiale ontmoetingen of ontdooiende gesprekken om informatie te verzamelen.

Is een ontmoeting nieuw of niet, welke belangen zijn erbij? Mogen we de persoonlijkheid van de drager zelf, de creatieve geest, wel of niet laten zien en onderstrepen. Wanneer persoonlijke connectie belangrijk is helpt het namelijk om meer jezelf te kunnen zijn en je niet te verschuilen achter een blauw of grijs uniform.

Patrick Grant, modeontwerper en directeur van Norton and Sons uit Savile Row, zegt hierover: “Grijze en marineblauwe pakken zijn duidelijk in aantal afgenomen, maar er komen interessantere kleuren zoals bruin en groen en jassen voor in de plaats.

In de afgelopen 10 jaar hebben we meer jassen en broeken gemaakt dan pakken. De mensen voor wie we outfits maken, zijn veel minder kostuumgericht. We maken nu veel meer pakken voor mensen buiten het werk om. Daardoor maken we interessantere pakken.”

Interessantere pakken, dat wil zeggen: er is iets bijzonders mee. Meer subtiele details voor degene die nog voorzichtig is. De combinatie donkere jeans met een goed jasje wat qua details net anders is.

Zulke details vertellen dat er goed over is nagedacht. Geen verkleedpartij om de ander omver te blazen, maar net even anders om jezelf speciaal te voelen. Passend bij de rol die vervuld wordt, daar gaat het nu om. Of dat uiteindelijk in klassiek donkerblauw, bruin, grijs of groen is, in corduroy, tweed of zelfs fluweel, dat is een onderzoek waard.

Zo leer je ook andere facetten en mogelijkheden van en over jezelf kennen, en daarmee de plek in deze wereld innemen waarvoor je bedoeld bent. Gewoon omdat dat goed voelt.


A DIFFERENT BLUE (AANRADER)

A Different Blue >
Het jasje wat door vorm en kleur meer interesse kweekt tijdens presentaties – èn plezierig draagt.


RELEVANTE LINKS

More like Annabel’s’: London law firm seeks to redress dress code.
Why suits are back in fashion for men.
Savile Row Fights to Stay Relevant as Suits Fall Out of Fashion.