Ze stond begin vorige week in mijn atelier voor de spiegel. Nog een broekpak erbij voor haar werk. Ze heeft een pittige functie, besprekingen op hoog niveau, leiding geven, presentaties voor grote groepen. Dus dat vraagt wel wat, ook in haar kleding.

“Ik zie duidelijk een verschil, dat deze broek nog niet de voering heeft”. Randen en trekkingen zijn wat meer zichtbaar. Ze vergelijkt het met de eerdere pakken van mijn hand, maar ook die uit het verleden. “Ik neem aan dat deze ook die fijne voering krijgt?”

Ik maak veel kleren die gevoerd zijn. Jasjes, mantels, jurkjes, rokken en in veel gevallen ook de broeken. Omdat het mooier valt.

In het straatbeeld valt me op dat er veel voering de laatste decennia is verdwenen. De associatie met te warm en synthetische voeringen komen bij me op. Ik denk aan de gevoerde trevira japonnen die mijn grootmoeder droeg, glad en benauwd. Je voelde aan de stoffen dat het geen fijn materiaal was.

De woorden van mijn textielwaren-docent uit de jaren 80 komen weer boven. “Voering is de stof die dusdanig in een kledingstuk is verwerkt dat het binnenwerk wordt afgedekt. De voering moet glad en dun zijn, zodat de bovenstof er vloeiend overheen valt. Het zorgt ervoor dat lagen onderling makkelijk over elkaar te dragen zijn.”

Ik denk aan dat leuke katoenen jasje wat ik ooit in een ver verleden gemaakt heb. Zonder voering want dat vond ik toen te ingewikkeld. Een leuk exemplaar, maar wat een gevecht om er in te komen. Shirts eronder met mouwen die omhoog kruipen. Het ging niet makkelijk.

Een andere klant die graag gevoerde jurken draagt zegt: “Het zit goed, ook aan de achterkant. Dat wil ik ook mooi hebben, geen afleiding bij de randjes of een onrustig beeld.” De beweging van body-positivity ten spijt, deze klant houdt de aandacht graag bij zichzelf. Ze wil weten waarom zoveel voering is verdwenen. Ik leg uit dat kostenbesparing het punt is. Als je de bereidheid hebt dat X-bedrag uit te geven – vergelijkt met de kosten van maken – dan is het logisch dat veel kleding qua kwaliteit én voering is uitgekleed. Wil je echter dat het goed zit, dan is dit het geheim van de kleermaker.

Ik moet zo weer aan het werk, er moet voering in een jas worden gezet, en ik denk aan de veranderingen. Dat er vraag blijft naar natuurlijk aanvoelende voering, dat prints weer mogen, kleur als accent. Het intieme detail en gevoel van comfort. Kwaliteit is maatwerk en zit zo goed dat je niet eens voelt dat je het aan hebt. Zonder afleiding.