Vandaag had ik een bespreking met een potentiële klant. Ze wilde graag een zomerjurkje laten maken. Ik probeer erachter te komen wat ze ‘leuk’ vindt en pak als hulpmiddel een collectieboek van een Italiaanse leverancier. We bladeren samen in dit boek, dat ook wasbare stoffen bevat. Een katoenen stretch in donker camel met een witte nop valt haar gelijk op. Denk aan Julia Roberts in de film ‘Pretty Woman’ die een jurk draagt met een dergelijk motief. De grootte van dat nopje is precies goed – niet te klein, zeker niet te groot – want te grote noppen op een klein vlak kunnen verhoudingsgewijs extravagant overkomen.

Ook in Nederland is dit dessin al eeuwen populair. Neem een couturier als Frans Molenaar, die werkte graag met geometrische vormen, lijnen en prints. Dus het kwam nog wel eens voor dat stijlvolle stippen, polkadots en noppen tot zijn verbeelding spraken. Of de klant die droomt van een blouse waarvan de polka noppen niet te strak en regelmatig gerangschikt zijn, wellicht ook minder rond om het wat speelser te maken.

Een hoog contrast in zwart-wit of marine-wit is ‘altijd goed’, en die bruine Julia-Roberts-jurk is absoluut stijlvol, maar wat als de noppen wat steviger zijn van kleur of de kleuren dichter bij elkaar liggen? Fuchsia roze met rood gecombineerd, of kobaltblauw met paars. Of een stof met stippen die bedrukt is in 3 verschillende formaten die ook nog willekeurig gerangschikt lijken?

Mogelijkheden te over zou je zeggen, mits alles beschikbaar is bij leveranciers, winkels of andere bronnen. Al dan niet voor een blouse, jurk of rok. Toch is ook het materiaal soms lastig kiezen. Prachtig en soepel vallend in een dunne zijde of een (zelf wasbare) viscose. Een steviger kwaliteit bedrukte katoen voor een rok. Uitzonderlijke klasse vind je in de ingeweven dessins. Wanneer dat materiaal voor een jasje of mantelpak wordt gebruikt is dat buitengewoon verfijnd.

Fraaie stoffen die aan de binnenzijde precies andersom zijn ingeweven (positief-negatief heet dat) kunnen zelfs gecombineerd worden in één outfit. Zo’n klassiek dessin kent vele variaties en kan ook prachtig worden uitgewerkt in één kledingstuk.

Uiteindelijk kent ‘het in je nopjes zijn’ vele gedaanten. Klassiek en overzichtelijk, of juist wat spannender door onregelmatigheid en lef, al dan niet afhankelijk van de persoonlijkheid. Stijlvolle stippen, polkadots en noppen, het blijven vrolijke verleiders, bij voorkeur in het voorjaar en de zomer.

GERELATEERDE LINKS
Why everyone will be wearing polka dots this season.
A History of Polka Dots, in Case You’ve Ever Wanted to Know.
The most iconic polka dot dresses in cinema.