Al decennia is de witte blouse één van de klassiekers in de garderobe van de hedendaagse, modebewuste vrouw. Het meest gebruikt is de variant waarbij het mannenhemd (hemd, shirt, overhemd) op haar lijf wordt gesneden. Met extra coupenaden en een kraag meestal bescheidener en zachter van vorm. Afhankelijk van hoe aansluitend zo’n blouse gedragen wordt is er een percentage elastan aan een poplin of fine twill toegevoegd, wat ook in het materiaal van zijn overhemden steeds vaker voorkomt. Niet vreemd vanwege de strakke pakken die tegenwoordig door mannen worden gedragen, waaronder een ruim shirt niet comfortabel is.

Toch leent zij wel eens het hemd uit zijn kast, om deze dan casual te combineren. De boyfriend jeans en haar eigen laarzen doen de rest. Echt fraai zijn de iets royaler en soepeler vallende viscoses en zijden stoffen voor een nog vrouwelijker blouse. Meestal zijn deze exemplaren niet erg getailleerd.

Onlangs zag ik op het online prikbord Pinterest een aantal fraaie witte blouses op hun mooist gefotografeerd. Stuk voor stuk kunstwerken in vorm en/of stof. Grootse kragen en brede manchetten, strikken en bindceintuurs, pofmouwen of andere details. Borduurwerk, kant, al met al uitgewerkt met een goed gevoel voor dramatiek. Zo bijzonder dat een eenvoudige rok of basisbroek genoeg is om zo’n blouse tot haar recht te laten komen.

De ontwerper van deze avondblouses – GianFranco Ferré – hield wel van zichtbaarheid, zijn werk heeft een monumentaal karakter en een theatraal handschrift. Zijn witte blouses spreken tot de verbeelding. Er is zelfs een expositie aan gewijd, een boek daarover – ‘white shirt’ – met prachtig fotowerk, een instagrampagina waarop röntgenfoto’s van zijn witte blouses te zien zijn. Zo laat hij zien dat er veel meer mogelijk is dan het klassieke basisshirt.

Ook de materialen mogen er zijn. Zijden satijn, katoenen batist of voile, hardere gazar of stevige transparante organza geven in de basis al een verschillend beeld of uitstraling. Dit wordt nog versterkt door borduurwerk of kant als extra detail. Of met stoffen die op een andere manier ragfijn bewerkt zijn.

Zo’n witte blouse vraagt om inzicht in vorm, detail en ontwerp; een vakman/vrouw die weet hoe materalen en lijnen op een lijf werken. Egaal wit in naden wordt gecombineerd met transparantie in wit om zo tot een lijnenspel te komen. De juiste plaatsing van lijnen en de verfijning in de verwerking (dubbel gestikte ‘superfine french seams’) maakt de blouse nog specialer.

Behalve het spel van lijnen, het toevoegen van borduurwerk of stofbewerking is kiezen voor meerdere lagen een prima manier om transparantie te verminderen. Bij kragen en manchetten wordt dat al gedaan omdat het steviger is. Geraffineerd is een dubbel voorpand, een drapage als extra laag of een kraag die dusdanig riant is vormgegeven dat het nog meer bedekt.

De witte blouse kan nog zo mooi bedacht zijn, uiteindelijk gaat het erom dat het met plezier gedragen wordt. Trots en groots, niet bang zijn om op te vallen in positieve zin. De dramatische witte blouse als plaatje compleet te maken met goed ondergoed, een basisbroek, een fraai sieraad en een stralende glimlach. Omdat die ene blouse de andere niet is, net zomin als de vrouw die het durft te dragen.

GERELATEERDE LINKS

Fondazione GianFranco Ferré on Instagram.
Fondazione GianFranco Ferré Official website.
The White Shirt According to Me: Gianfranco Ferré (Book).